Kako spremiti fajl?

Pri izradi i dostavljanju file-ova potrebno je ispoštovati određeni broj pravila da bi se prevazišli potencijalni problemi i maksimalno brzo i lako završio određeni posao.

PROGRAMI
Za izradu koristiti isključivo grafičke programe i to: Corel Draw, Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign i QuarkXPress, a nikako programe poput Word-a, Power Point-a..itd, jer ovakvi programi imaju dosta ograničavajućih elemenata i iz njih je teško i nesigurno obaviti proces štampe. 

BOJE
Pre nego što počnete sa izradom proverite da li u svom radu koristite CMYK paletu boja, a ne neku drugu (najčešća greška se odnosi na upotrebu RGB palete boja te se zbog toga javlja problem da ono što vidite na ekranu nije istovetno onom što se odštampa).

REZOLUCIJA
O rezoluciji treba voditi računa samo ukoliko radite u PhotoShop-u i da bi dobili vizuelni maksimum potrebno je raditi u 300dpi rezoluciji u razmeri 1:1.

DIMENZIJE
Kada ste definisali šta želite da radite i kada ste odredili dimenzije fajla potrebno je na željenu dimenziju dodati po 3mm sa sve četiri strane.
Uzmimo na primer da radite vizit kartu koja kada se iseče želite da bude 9cm x 5cm. Tada je u startu potrebno napraviti tzv. “prepust” na taj način što ćete dodati po 3mm sa sve četiri strane, tako da vaša vizit karta na kraju ima dimenzije 9.6cm x 5.6cm. 

Priprema vizitke

Takođe, sve bitne tekstualne i grafičke elemente ne bi trebalo postavljati uz sam kraj dizajna, tj. mesta gde se obavlja sečenje na željenu dimenziju. Ukoliko imate pozadinu koja treba da ide od ivice do ivice, ona mora biti puštena u margo 3mm.
Jedino u slučaju da nemate neku pozadinsku boju ili objekte koji idu do kraja vizit karte ne treba dodavati po 3mm.

Priprema vizitke


Generalno, ovo pravilo, vezano za dimenzije dokumenta potrebno je koristiti UVEK, nevezano za konkretan proizvod i koje su željene dimenzije onog šta se štampa.


Za sva ostala pitanja, vezana za pripremu fajlova za štampu, kontaktirajte nas i potražite operatera:

+381 (11) 7150 748

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Akcija
Akcija

Newsletter


  • Program za decu

    Proizvodi za Vaše mališane

  • Venčanja

    Program za venčanja