Često postavljena pitanja

Šta je BILLING?
Proces generisanja, varijabilne štampe i kovertiranja računa.
Šta je CRM?
Client Relationship Management termin koji označava metodologiju organizovanja odnosa klijent - kompanija kao i interkompanijske odnose.
Šta je DIGITALNA ŠTAMPA?
Tehnologija koja omogućava direktnu štampu sa računara, na različitim vrstama materijala.
Šta je DIRECT MAILING?
Alat za direktan marketing koji obuhvata uparivanje varijabilnih podataka (reči i slike) prema zadatim kriterijumima, kao i štampanje sa kovertiranjem personalizovanih ponuda, u punom koloru.
Šta je INVOICE MARKETING?
Način reklamiranja koji koristi kombinaciju marketinškog materijala uz račun.
Šta je DIGITALNA TABAČNA ŠTAMPA?
Vrsta digitalne štampe, koja koristi tabak različitih materijala, maksimalne dimenzije do 320mmx488mm.
Šta je TRANSAKCIONA ŠTAMPA?
Primena varijabilne štampe kod kovertiranja bankarskih izvoda i transakcija.
Šta je VARIJABILNA ŠTAMPA?
Štampa promenljivog sadržaja prema zadatim parametrima iz baze podataka.
Šta je ŠTAMPA ŠIROKOG FORMATA?
Vrsta digitalne štampe iz rolne, koja koristi različite materijale, maksimalne širine do 320cm.
Šta je A STEND?
Plastični ili metalni samostojeći nosač plakata, koji iz profila podseća na veliko slovo “A”. Služi u izložbene promotivne svrhe.
Šta je BACKWALL?
Konstrukcija velikih dimenzija, sa štampom kaširanom na plastičnu foliju i postavljena na konstrukciju. Dimenzije 415x228cm. Služi za sajmove, konferencije, promocije.
Šta je HENGER?
Proizvod promotivne grafike namenjen prevashodno za pospešivanje prodaje i isticanje proizvoda. Može biti različitog oblika i željenih dimenzija. Obavezno se kači ili lepi u viseći položaj.
Šta je OBELEŽIVAČ STRANA (bookmarker)?
Poizvod koji služi za označavanje strana knjiga, časopisa i sl.
Šta je POP UP COUNTER?
Aluminijumski pult, sa magnetnom pločom na koju se aplicira štampa. Dimenzije pulta su 36x126x97cm. Namena ovog priozvoda su promocije različitih proizvoda ili usluga na prodajnim mestima.
Šta je PROMO PULT?
Plastični pult namenjen za promocije različitih proizvoda ili usluga na prodajnim mestima. Rasklopiv je i prenosiv. Dimenzije donjeg dela pulta su 85x88x45cm. Gornji deo pulta (tabla) je 85x33cm. Ukupna visina promo pulta sa tablom je 212cm.
Šta je ROLL UP?
Samostojeća reklama sa postoljem. Isporučuje se u futroli sa stalkom. Standardne dimenzije su 80x200cm, 100x200cm i 150x200cm. Proizvod najšire primene u promocijama, obeležavanju i informisanju.
Šta je VOBLER?
Proizvod promotivne grafike namenjen prevashodno za pospešivanje prodaje. Može biti različitog oblika i željenih dimenzija, postavljen u držač ili zalepljen za policu prodajnog mesta.
Šta je POS MATERIJAL (POINT OF SALE)?
Zajednički termin za raznovrsan marketinški materijal, plasiran na mestu prodaje.
Šta je BACKLIT CERADA I BACKLIT FILM?
Vrste materijala za štampu u širokom formatu koji se prosvetljavaju sa zadnje strane. Ovi materijali su UV otporni i vodootporni. Koriste se za prosvetljene banere i displeje na mestu prodaje.
Šta je BLOCKOUT CERADA I BLOCKOUT PVC FOLIJA?
Materijali za štampu širokog formata koji ne propuštaju svetlost; cerada je pogodna i za obostranu štampu. Ovi materijali su UV otporni i vodootporni.
Šta je BLUEBACK?
120g papir sa plavom pozadinom, koja prilikom prelepljivanja obezbeđuje neprovidnost materijala.
Šta je CITYLIGHT?
230g visoko sjajni papir, pogodan za štampu izložbenih fotografija kao i postera foto-kvaliteta.
Šta je FOTOGLOSS?
230g visoko sjajni papir, pogodan za štampu izložbenih fotografija.
Šta je FOREKS?
Pločasti materijal različite debljine (1, 3, 5, 10mm) koji služi kao podloga za kaširanje odštampanog materijala. Otporan je na vodu i odlikuje se velikom čvrstinom i težinom pa je idealan za samostojeće elemente.
Šta je JUVIDUR PVC?
Polipropilenski materijal pogodan za POS materijale i prostornu grafiku. Može biti providan, neprovidan ili mlečni. Otporan je na lomove, debljine je od 0,3 mm do 1 mm.
Šta je KATER FOLIJA?
Samolepljiva folija za specijalne efekte, sečena u željenom obliku. Vrste: peskirna, reflektujuća, fluorescentna, kater folija za ravne i zakrivljene površine.
Šta je LEKSAN?
Lagan materijal, debljine od 6 mm do 14 mm. Saćasta struktura omogućava mu povećanu nosivost. Pogodan je i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu, otporan je na vlažnost.
Šta je MESH?
Perforirano PVC ceradno platno koje podnosi strujanje vazduha. Obično se koristi za štampu banera i u fasadnoj grafici. Ovaj materijal je poluprovidan, UV otporan i vodootporan.
Šta je ONE WAY VISION?
Perforirana folija za prozorsku grafiku koja zbog svojih karakteristika ne prouzrokuje zatamnjenje unutrašnjeg prostora.
Šta je PENA?
Pločasti materijal različite debljine (5 i 10mm) koji služi kao podloga za kaširanje odštampanog materijala. Male je težine i pogodan je za lepljenje na zid.
Šta je PLEKSIGLAS (klirit)?
Proizvodi se od 1,5 mm do 10 mm debljine, u providnoj i bojenoj (mlečnoj) varijanti. Pogodan je i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu, jer je otporan na skupljanje i deformisanje u različitim vremenskim prilikama.
Šta je PVC NALEPNICA?
Samolepljivi vodootporni materijal za štampu širokog formata. Koristi se za brendiranje objekata, automobila kao i za kaširanje na tvrde podloge i izradu raznovrsnog reklamnog materijala.
Šta je RIPPLE BANNER?
Linoleum za podove sa štampom visoke rezolucije.
Šta je SEDEF PET FILM?
Sedefasti plastični materijal povećane čvrstine. Pogodan za štampu postera, roll up-a, A stenda i sl. UV otporan i vodootporan.
Šta je BIGOVANJE?
Proces pravljenja žljeba na odštampanom materijalu radi izbegavanja pucanja boje po prevoju.
Šta je BINDER?
Vrsta mašinskog poveza knjižnog bloka toplim lepkom.
Šta je BLINDRUK?
Pravljenje reljefnog otiska (ispupčenog ili udubljenog).
Šta je LAMINACIJA?
Zaštita materijala plastičnom folijom, koja se nanosi pod određenom temperaturom i pritiskom.
Šta je KAŠIRANJE?
Lepljenje odštampanog materijala na čvršću podlogu.
Šta je KLAMOVANJE (heftanje)?
Vrsta poveza žicom kroz prevoj, na 2 ili 3 odvojena mesta.
Šta je PARCIJALNI LAK?
Specijalna tehnika nanošenja laka u željenom obliku i na pojedinim mestima na materijalu, radi dobijanja boljih vizuelnih efekata.
Šta je PERFORACIJA?
Delimično prosecanje materijala, radi lakšeg otcepljivanja.
Šta je PLASTIFIKACIJA (PVC) ?
Nanošenje tankog sloja folije preko odštampanog materijala. Plastifikacija može biti mat ili sjajna, jednostrana ili obostrana. Nanosi se celom površinom tabaka. Namena je dodatna zaštita od vlage i fizičkih oštećenja.
Šta je POSTAVLJANJE RINGLICA?
Vrsta dorade koja podrazumeva ojačavanje ivica varenjem, bušenje rupa i postavljanje metalnih prstenova (ringlica), kroz koje se kasnije pri montaži provlači kanap/žica.
Šta je PRINT & CUT?
Mogućnost istovremene štampe i prosecanja folije u željenom obliku.
Šta je RICOVANJE?
Mašinsko ili ručno prosecanje samolepljivog materijala koje omogućava odlepljivanje gornjeg sloja materijala od podloge, koja pri tom ostaje cela.
Šta je RUNDOVANJE (ćoškarenje)?
Mašinsko zaobljavanje ivica.
Šta je VARENJE?
Način spajanja materijala, radi stvaranja preklopa, poruba, ojačavanja ivica, pravljenja rukava i sl.
Šta je ŠTANCOVANJE?
Isecanje materijala u željenom obliku prema, za tu namenu, napravljenom alatu. Alat često može da bude kombinovan i da sadrži linije sečenja, bigovanja, perforacije.