Uputstvo za pripremu fajlova za digitalnu tabačnu štampu

 • PhotoShop:
  Ako radite u Photoshop-u ne treba dostavljati file u izvornoj PSD ekstenziji, nego ga snimiti u PDF formatu (press quality).

  Corel Draw:
  Ukoliko radite u Corel-u nije neophodno dokument snimati u nekom drugom formatu, možete ga dostaviti u izvornom CDR formatu (važno je samo da sve tekstove pretvorite u krive tj. da ne dostavljate font). Najbolje rešenje je dostaviti ga u PDF formatu, kao “press quality”, a veličinu PDF dokumenta podesiti prema veličini stranice u CDR fajlu.

  Adobe Illustrator:
  Ukoliko radite u Illustrator-u dokument je potrebno dostaviti u PDF formatu. Moguće je fajl dostaviti u izvornoj ”ai” ekstenziji pod uslovom da su fontovi pretvoreni u krive, a slike embedovane.

  InDesign i QuarkXPress:
  Dostaviti u PDF formatu.

   

  DOKUMENTI SA VIŠE STRANA

  Ukoliko imate na primer N različitih fotografija, slika, pozivnica potrebno ih je staviti složiti i dostaviti u jednom file-u.
  Za ovo je najlakše koristiti programe kao što su InDesign, QuarkXPress ili Corel Draw pošto oni imaju mogućnost da u jednom dokumentu sadrže više strana.
  Uzmimo na primer da želite da odštampate 100 različitih fotografija. Postupak je da u navedenim programima složite svih 100 fotografija i dostavite jedan dokument koji u sebi sadrži 100 fotografija. 
  Najčešća greška koja se događa kod ovog slučaja je da se, posmatrajući prethodni primer, kreira dokument, ubaci jedna fotografija i snimi dokument, pa se potom otvori novi dokument ubaci druga fotografija...itd, tako da na kraju opet imamo 100 dokumenata sa po jednom fotografijom.

   

  FORMATI PAPIRA

  Formati papira na kojima štampamo su:
  - A3 (420mm x 297mm)
  - SRA3 (320mm x 450mm)
  - SRA3+ (320mm x 488mm)

  Kod svakog formata papira treba uzeti u obzir da pri štampi postoji margina (tj. površina na kojoj se ne štampa) i koja iznosi po 5mm sa svih strana bez obzira o kom formatu papira se radi. 

  FONTOVI
  U toku rada, za tekstualne delove, ne treba koristiti sistemske fontove (fontovi koji su instalirani zajedno sa operativnim sistemom) a koji imaju u sebi ćirilične karaktere, već za to koristiti True Type fontove (za naše karaktere YU fontovi)
  Upotrebom sistemskog fonta, na ekranu monitora, karakteri š, ć, ž, č i đ biće vidljivi, dok će nakon procesa štampe na ovim mestima biti prazna polja ili drugi neželjeni karakteri. 

   BROŠURE / KATALOZI / PROSPEKTI...

  tj. sve ono što u sebi sadrži više obostrano odštampanih strana, koje je potrebno na kraju povezati na neki od mogućih načina potrebno je "prelomiti" na pravilan način. Ako, na primer, katalog sadrži 8 strana, potrebno je sve strane složiti u jednom dokumentu i to pravilnim redosledom. Za konkretan slučaj, ovog kataloga od 8 strana redosled strana u dokumentu bi bio sledeći: 

  booklet primer copy

  Za sva ostala pitanja, vezana za pripremu fajlova za štampu, kontaktirajte nas i potražite operatera:

  +381 (11) 7150 748

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 • Pri izradi i dostavljanju file-ova potrebno je ispoštovati određeni broj pravila da bi se prevazišli potencijalni problemi i maksimalno brzo i lako završio određeni posao.

  PROGRAMI
  Za izradu koristiti isključivo grafičke programe i to: Corel Draw, Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign i QuarkXPress, a nikako programe poput Word-a, Power Point-a..itd, jer ovakvi programi imaju dosta ograničavajućih elemenata i iz njih je teško i nesigurno obaviti proces štampe. 

  BOJE
  Pre nego što počnete sa izradom proverite da li u svom radu koristite CMYK paletu boja, a ne neku drugu (najčešća greška se odnosi na upotrebu RGB palete boja te se zbog toga javlja problem da ono što vidite na ekranu nije istovetno onom što se odštampa).

  REZOLUCIJA
  O rezoluciji treba voditi računa samo ukoliko radite u PhotoShop-u i da bi dobili vizuelni maksimum potrebno je raditi u 300dpi rezoluciji u razmeri 1:1.

  DIMENZIJE
  Kada ste definisali šta želite da radite i kada ste odredili dimenzije fajla potrebno je na željenu dimenziju dodati po 3mm sa sve četiri strane.
  Uzmimo na primer da radite vizit kartu koja kada se iseče želite da bude 9cm x 5cm. Tada je u startu potrebno napraviti tzv. “prepust” na taj način što ćete dodati po 3mm sa sve četiri strane, tako da vaša vizit karta na kraju ima dimenzije 9.6cm x 5.6cm. 

  Priprema vizitke

  Takođe, sve bitne tekstualne i grafičke elemente ne bi trebalo postavljati uz sam kraj dizajna, tj. mesta gde se obavlja sečenje na željenu dimenziju. Ukoliko imate pozadinu koja treba da ide od ivice do ivice, ona mora biti puštena u margo 3mm.
  Jedino u slučaju da nemate neku pozadinsku boju ili objekte koji idu do kraja vizit karte ne treba dodavati po 3mm.

  Priprema vizitke


  Generalno, ovo pravilo, vezano za dimenzije dokumenta potrebno je koristiti UVEK, nevezano za konkretan proizvod i koje su željene dimenzije onog šta se štampa.


  Za sva ostala pitanja, vezana za pripremu fajlova za štampu, kontaktirajte nas i potražite operatera:

  +381 (11) 7150 748

  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.